GEBIEDSBIOGRAAF

PJ ROggeband

Gebiedsbiograaf, spoorzoeker, schatgraver, initiator van allerlei expedities.

Als onderdeel van zijn kunstpraktijk initieert PJ Roggeband regelmatig expedities, vaak naar ongekende locaties. Hoe lees je een (stedelijk) landschap is daarbij één van zijn vertrekpunten. Hij probeert niet alledaagse onderwerpen en locaties weer op de kaart te zetten door bezoekers op prikkelende wijze (associaties, observaties, opwerpingen en tegenspraak) te confronteren met de grenzen van uitdagende thematiek. Als gids presenteert hij onverwachte invalshoeken en verrassende uitgangspunten.

Prikkelende concepten

Als kunstenaar opereert PJ Roggeband op het snijvlak van tekenen, taal en openbarende kunst. Naast exposities en verrassende optredens organiseert hij projecten op het gebied van kunst & publieke ruimte. Een mooi voorbeeld is het spraakmakende ‘voetbal- en kunstproject’ Terreinwinst bij de Amsterdamse amateurclub ASV Arsenal. De laatste jaren genieten groenprojecten zijn voorkeur. Soms in opdracht zoals het project Nootgroen voor de gemeente Nootdorp/Pijnacker, waarbij in samenspraak met bewoners gewerkt wordt aan het ‘sociale groen’ in de buurt.

Als kunstenaar ontwikkelt hij ook prikkelende concepten over de rol van groen (en groenbeheer) in de openbare ruimte. Met uitdagende interventies zet hij omstreden (klimaat)zaken op de kaart. Met zijn ‘UITLAATTUIN / UITLEENTUIN‘ onderzoekt hij de rol van draagbare natuur, mobiele landschappen en uitgelaten groen. Welke rol kunnen geconcentreerde vormen van natuur spelen in met name een stenige omgeving. De ‘UITLAATTUIN / UITLEENTUIN‘ probeert de grenzen op te rekken van wat een tuin kan zijn.

PJ Roggeband is ook aanjager van het Elfletterig Genootschap. Een bonte verzameling van elfletterige woorden die te bewonderen is op het WEBLOGEMENT (ooit het breedste weblog ter wereld) en ook op Facebook.

Lopend onderzoek

Van 2017 tot en met 2022 is PJ Roggeband verbonden aan LAPS – (Lectoraat Arts & Public Space) het wetenschappelijk instituut voor kunst & publieke ruimte – van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Daar onderzoekt hij het thema (ver)dwalen en hoe het begrip ‘gids’ (zowel in de betekenis van plattegrond als expeditieleider) daar een rol in kan spelen.

Als vertrekpunt van zijn onderzoek dient het boek ‘De Oude Wegen’ van Robert Macfarlane. In het boek richt de Britse schrijver zijn zoektocht op de door mensen betreden natuur. Een voetafdruk van menselijk leven in het landschap. De thematiek handelt over het verband tussen paden, wandelen en verbeelding. Tevens verkent het boek ook de manier waarop we zijn gevormd door het landschap waar we ons doorheen bewegen.

Dit onderzoek combineert twee thema’s die belangrijk zijn binnen zijn beroepspraktijk. Ten eerste de vraag naar de rol van de natuur en openbaar groen in het algemeen en de tuin in het bijzonder. Ten tweede de rol van ‘mapping’ met name het vergaren van gegevens van een bepaald landschap of stedelijke omgeving en de (performatieve) uitwerking daarvan.

Vanaf 2021 is hij ook betrokken bij het Klimaatarboretum van de Technische Universiteit Delft, dat uitgebreid onderzoek doet naar ‘bomen voor de toekomst’. Dit onderzoek is onderdeel van de afdeling Urban Forestry aan de TU Delft.

Scroll to Top