
PLANTEGROND
wonderlijke wandeling
in elf stappen
MAAK PAS op de plaats of zet een stap terug
PLANTEGROND is een expeditie die op speelse wijze handelt over onder meer kraaktuinen, groenspraak, toekomstbos en een dichtende dieffenbachia. Naast een ode aan de verbeelding handelt deze tocht qua thematiek ook over (groene) keuzes maken en de juiste stappen zetten.
Overal uit te voeren. Op elke locatie mogelijk. Ook qua tijdsduur flexibel.
AANBEVELING ‘Vervolgens wandelde ik mee met PJ Roggeband die ons in elf stappen door een boeiende Plantegrond leidde. Van Inslaaptuin tot Uithuiltuin, deze meester van het elfletterige woord onderzoekt op fantasievolle wijze de relatie tussen plant en mens. Pure poëzie!’ (Lydia van Oosten – Artwatcher)
PLANTEGROND is uitgevoerd onlangs nog bij ACEC te Apeldoorn (bij de afsluiting van de tentoonstelling ‘Showcase V’ over kunst, groen & landschap) en verder onder meer bij Words Festival Rotterdam, de tentoonstelling Hacking Habitat te Utrecht en tijdens de expositie ‘Tuin der Lusten’ bij NEST Den Haag. Ook is deze tocht verzorgt in opdracht van organisaties, zoals Zone2Source Amsterdam en vorig jaar nog in opdracht van Stadswerk Nederland.

PLANTEGROND
De lancering van deze expedite vond in 2008 plaats bij een kunstproject rond de gekraakte tuinen van Abstede, een wijk in Utrecht.
In 2022 vond op verzoek van de organisatie UtrechtDownUnder een (duurzame!) doorstart plaats bij de grote overzichtstentoonstelling ‘Kunst Op Volle Vloer’ bij Steck te Utrecht.

PLANTEGROND op speciale wijze gepresenteerd bij de tentoonstelling ‘Showcase V’ (over kunst, groen en landschap) bij ACEC Apeldoorn van 14 januari tot en met 26 maart 2023.

PLANTEGROND = PLATTEGROND + GROEIPAPIER


PLANTEGROND als ACTIEMIDDEL
PLANTEGROND = PLATTEGROND + GROEIPAPIER
PLANTEGROND staat voor de ontwikkeling van een plattegrond met groeipapier die gebruikt kan worden in allerhande noodsituaties. Deze handige, opvouwbare uitgave bevat naast de broodnodige informatie (o.a. kaart, vluchtroutes, woordenlijst, adressen hulporganisatie) en ontspanning (bijvoorbeeld een kort verhaal, poëzie) ook in het papier verwerkte zaden om een tijdelijke tuin mee aan te leggen.
PLANTEGROND past in de traditie van ‘Defiant Gardens’. Deze term van de Amerikaanse architect Kenneth Helphand verwijst naar de provisorische tuinen die mensen in vaak erbarmelijke omstandigheden (zoals in de loopgraven tijdens W.O. I) er op na houden. Deze ‘uitdaagtuinen’ zorgen niet alleen voor groente, planten en kruiden maar verzetten ook de zinnen en zijn wellicht een uitkomst voor mensen die in rampgebieden of in tijdelijke opvangkampen verblijven.
PLANTEGROND zou bijvoorbeeld ook als welkomstpakket kunnen gaan dienen voor nieuwkomers. Het bevat dan informatie over onze inheemse groente, kruiden en planten. Maar ook waar je kunt volkstuinieren, welke organisaties daarbij van pas kunnen komen en welke ervaringen andere nieuwkomers daarmee hebben.
PLANTEGROND is een combinatie van informatievoorziening en groenactiviteit en is makkelijk aan de omstandigheden zoals (taal)gebied, grondsoort e.d. aan te passen.
PLANTEGROND is tentoongesteld onder meer bij ‘Kunst Op Volle Grond’ Utrecht, Galerie Phoebus Rotterdam, Galerie Sanaa Utrecht en Showcase ACEC Apeldoorn.

PLANTEGROND = PLATTEGROND + GROEIPAPIER

PLANTEGROND gemunt tijdens artist in residenceverblijf bij Ateliers ’89 te Willemstad op Aruba.