DWAALSAFARI BUITENVELDERT

ontdek de TUINSTAD!

Zowel WANDELTOCHT als FIETSEXPEDITIE
deze pagina wordt nog bijgewerkt, binnenkort nieuwe data


‘Als je werkelijk wilt weten hoe ik het Algemeen Uitbreidings Plan bedoeld heb, dan moet je in Buitenveldert gaan kijken!’

Een gevleugelde uitspraak van de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren die aan de basis stond van het ontwerp van Buitenveldert. Hij woonde er zelf trouwens tot op hoge leeftijd naar volle tevredenheid.


Ik heb Buitenveldert altijd een intrigerend stuk van de stad gevonden met een andere sfeer en beleving, waar ik eigenlijk nooit grip op heb kunnen krijgen. Ik wil met de term ’tuinstad’ in gedachte op zoek naar de ziel, bezieling van Buitenveldert. Na de oplevering ging Buitenveldert in de vakbladen als de ‘ideaalstad’ door het leven. Naast historische toetsing (wat waren de uitgangspunten?) wil ik ook de huidige stand van zaken schetsen en de toekomst aankaarten. Hoe verhouden architectuur en natuur zich vandaag de dag tot elkaar. Wat doe je bijvoorbeeld met de oprukkende Zuidas, hoe bewaak je de natuur, welke rol gaan stadsbomen spelen enz.

Verslagen van de Dwaalsafari’s

De eerste verkenningstochten door Buitenveldert waren onder meer met gastspecialist’ Wouter van der Wulp ( bioloog en gastblogger Amsterdamse Bos) en Ioana Biris (van Nature Desks, sociaal psycholoog en uitgever van de Urban Nature Amsterdam kaart).

DWAALSAFARI #1 – 25.09.21 – Fietstocht met ‘gastspecialist’ Wouter van der Wulp (bioloog, gastblogger Amsterdamse Bos en mede-initiatiefnemer van Eesterenmuseum).

DWAALSAFARI #2 – 31.10.21 – Expeditie met ‘gastspecialist’ Natasja Dommisse (hovenier en buurtbewoner met ‘kunsthistorische inslag’).

DWAALSAFARI #3 – 14.10.21 – Tocht met gebiedsmakelaars, gebiedsbeheerders, gebiedscoördinatoren, gebiedsmanagers en niet te vergeten gebiedsondersteuners van Stadsdeel Zuid.

DWAALSAFARI #4 – Hoe zet je de ‘Tuinstad’ op de kaart. Met ‘gastspecialist’ Ioana Biris (van Nature Desks, sociaal psycholoog en uitgever van de Urban Nature Amsterdam-plattegrond).

De ontwerpers achter de Tuinstad

Cornelis van Eesteren introduceerde ooit het begrip ’tuinstad’ in Nederland, een weloverwogen samentrekking van tuin & stad, architectuur & natuur, grijs & groen.

Buitenveldert was na de westelijke tuinsteden het laatste gebied in Amsterdam dat ontwikkeld werd vanuit het Algemeen Uitbreidings Plan.

In samenspraak met zijn kompaan Theo van Lohuizen ging hij bij het ontwerpen uit van ‘Survey to Plan’, onderzoekend ontwerpen. En natuurlijk ook aandacht voor stedenbouwkundige en architecte Jakoba Mulder, ook wel ‘juffrouw van het Bos’ genoemd.

Geschiedenis van Buitenveldert

Begonnen als een polder. Op 2 juni 1965 werd de eerste steen gelegd van deze tuinstad.

Er is veel gepubliceerd over het ontstaan en de ontwikkeling van de tuinsteden en het Algemeen Uitbreidings Plan. Hier treft u een overzicht aan die de komende tijd regelmatig aangevuld gaat worden.

Aantekening #17-a

Mijn kennismaking met Amsterdam begon in Buitenveldert. Ik was uitgeloot voor Medicijnen en ging als ‘parkeerstudie’ Bewegingswetenschappen studeren aan de Vrije Universiteit. Na mijn kandidaats maakte ik echter een resolute overstap naar de Gerrit Rietveld Academie, aan de andere kant van de A10.

Tien jaar geleden initieerde ik een groot Voetbal- en Kunstproject genaamd Terreinwinst bij de amateurclub ASV Arsenal aan het IJsbaanpad, onder de rook van het Olympisch Stadion en vier jaar geleden kwam ik weer akelig dichtbij waar ik dus ooit in Amsterdam begon, als artist-in-residence bij de Botanische Tuin Zuidas, de voormalige Hortus van de Vrije Universiteit. En nu dus dit project.

Mijn eerste kamer in Amsterdam was trouwens in de Derkinderenstraat in ‘Overtoomse Veld’, een van de Westelijke Tuinsteden!

Aantekening #23

Scroll to Top