BUITENVELDERT
achtergrond

HIer begint HET avontuur!


Ik heb Buitenveldert altijd een intrigerend stuk van de stad gevonden met een andere sfeer en beleving, waar ik eigenlijk nooit grip op heb kunnen krijgen. Ik wil met de term ’tuinstad’ in gedachte op zoek naar de ziel, bezieling van Buitenveldert. Na de oplevering ging Buitenveldert in de vakbladen als de ‘ideaalstad’ door het leven.

Verslagen van de Dwaalsafari’s

De verkennende tochten van najaar 2021 zullen kort en krachtig uitgewerkt worden. De verslagen zijn dan hier te lezen.

DWAALSAFARI #1 – 25.09.21 – Fietstocht met ‘gastspecialist’ Wouter van der Wulp (bioloog, gastblogger Amsterdamse Bos en mede-initiatiefnemer van Eesterenmuseum).

DWAALSAFARI #2 – 31.10.21 – Expeditie met ‘gastspecialist’ Natasja Dommisse (hovenier en buurtbewoner met ‘kunsthistorische inslag’).

DWAALSAFARI #3 – 14.10.21 – Tocht met gebiedsmakelaars, gebiedsbeheerders, gebiedscoördinatoren, gebiedsmanagers en niet te vergeten gebiedsondersteuners van Stadsdeel Zuid.

DWAALSAFARI #4 – Hoe zet je de ‘Tuinstad’ op de kaart. Met ‘gastspecialist’ Ioana Biris (van Nature Desks, sociaal psycholoog en uitgever van de Urban Nature Amsterdam-plattegrond).

De ontwerpers achter de Tuinstad

Cornelis van Eesteren introduceerde ooit het begrip ’tuinstad’ in Nederland, een weloverwogen samentrekking van tuin & stad, architectuur & natuur, grijs & groen. Buitenveldert was na de westelijke tuinsteden het laatste gebied in Amsterdam dat ontwikkeld werd vanuit het Algemeen Uitbreidings Plan.

In samenspraak met zijn kompaan Theo van Lohuizen ging hij bij het ontwerpen uit van ‘Survey to Plan’, onderzoekend ontwerpen. En natuurlijk ook aandacht voor stedenbouwkundige en architecte Jakoba Mulder, ook wel ‘juffrouw van het Bos’ genoemd.

Geschiedenis van Buitenveldert

Begonnen als een polder.

Er is veel gepubliceerd over het ontstaan en de ontwikkeling van de tuinsteden en het Algemeen Uitbreidings Plan. Hier treft u een overzicht aan die de komende tijd regelmatig aangevuld gaat worden.

Aantekening #17-a

Mijn kennismaking met Amsterdam begon in Buitenveldert. Ik was uitgeloot voor Medicijnen en ging als ‘parkeerstudie’ Bewegingswetenschappen studeren aan de Vrije Universiteit. Na mijn kandidaats maakte ik echter een resolute overstap naar de Gerrit Rietveld Academie, aan de andere kant van de A10.

Tien jaar geleden initieerde ik een groot Voetbal- en Kunstproject genaamd Terreinwinst bij de amateurclub ASV Arsenal aan het IJsbaanpad, onder de rook van het Olympisch Stadion en vier jaar geleden kwam ik weer akelig dichtbij waar ik dus ooit in Amsterdam begon, als artist-in-residence bij de Botanische Tuin Zuidas, de voormalige Hortus van de Vrije Universiteit. En nu dus dit project.

Mijn eerste kamer in Amsterdam was trouwens in de Derkinderenstraat in ‘Overtoomse Veld’, een van de Westelijke Tuinsteden!

Aantekening #23

Scroll to Top